TurkiyeYuzyili
HABERLER
BAŞKAN DEMİR: “YENİ NESİL DENİZ SİSTEMLERİMİZ DENİZ KUVVETLERİMİZE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”
24.08.2020

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Tuzla'daki Desan Tersanesi'nde düzenlenen Yeni Deniz Sistemleri Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapımı tamamlanan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, yeni SAT Botları ve Süratli Devriye Botlarının Deniz Kuvvetlerine ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Savunma Sanayii Başkanlığının ana yüklenici firmalarından KOBİ'lere kadar 1500'e yakın şirketin, araştırma kuruluşlarının ve üniversitelerin katılımını sağlayan, Türkiye'nin bu alanda üretim gücünü bir araya getiren ve aynı amaç için seferber eden bir yapıya dönüştüğünü belirten Başkan Prof. Dr. Demir, bu yapının en güzel örneklerinden birinin askeri tersanenin yanında özel sektör tersanelerinin gerçekleştirdiği gemi inşa projelerinde görüldüğünü ifade etti.

Savunma Sanayiinin özel sektör yeteneklerinin ileri noktada olduğu ve ticari rekabetin geliştiği alanların başında deniz araçları sektörü ve askeri gemi inşa faaliyetlerinin geldiğini kaydeden Başkan Prof. Dr. Demir, şunları söyledi:

"MİLGEM ve Yeni Tip Denizaltı gibi bugüne kadar askeri tersanelerde yürüyen projelerimiz dışında; Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi, Amfibi Çıkarma Gemileri, Karakol Botları, Yardımcı Gemiler, Sismik Araştırma Gemisi Oruç Reis, Sahil Güvenlik Gemileri ve botları gibi projelerimizin büyük çoğunluğu özel sektör tersanelerimizde veya askeri tersanemizde yürütülmektedir.

Projelerimiz, Savunma Sanayii Başkanlığımızın koordinasyonunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız ve ilgili kamu kurumlarımızın desteğiyle, özel tersaneler ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı askeri tersanelerimizin yükleniciliğinde, alt yüklenici şirketler, KOBİ'ler, üniversiteler ve araştırma merkezleriyle geniş bir işbirliği ağı sayesinde hayata geçmektedir."

Bugüne kadar çeşitli tiplerdeki deniz araçlarını Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi kurumlara teslim ettiklerine vurgu yapan Başkan Prof. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muharip güçten destek unsurlarına, arama ve kurtarmadan düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadeleye, karakol ve devriyeden maden kaynaklarını aramaya kadar geniş bir yelpazede projelerimizi geliştirdik, geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün teslimatını yaptığımız, tasarımı yerli olan botlarımız milli klaslama ve uygunluk değerlendirme kuruluşu olan Türk Loydu tarafından klaslanmış, inşa malzeme ve hizmetlerinin yanı sıra entegre edilen sistemlerin büyük bölümü yurt içinden sağlanmış ve entegre edilmiştir. Türk sanayisinin imkan ve kabiliyetleri de projelerimizde etkin bir şekilde değerlendirmek bizim için memnuniyet vericidir. Ayrıca sanayi-üniversite-KOBİ iş birliğine de güzel bir örnek teşkil etmiştir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği "Savunma Sanayiinde Tam Bağımsız Türkiye" hedefindeki kararlılık neticesinde, bugün yerli sanayi firmalarının dünyada eşi benzeri çok az bulunan gemileri rekabetçi maliyetlerle gerçekleştirecek imkan ve kabiliyete ulaştığına dikkati çeken Başkan Prof. Dr. Demir,  "Her bir projemizde sahadan sağlanan geri bildirimler, bundan sonraki yeni projelerimizde daha gelişmiş ürünlerin ve rol paylaşımlarının kurgulanması açısından önemlidir." dedi.